Oled ve Qled hakkında full rehber 2019

Pazarın en üstündeki bir 4K TV için alışveriş yapıyorsanız, muhtemelen iki benzeyen iki terime uyuyorsunuz: QLED ve OLED. OLED, bir LED ekrana dayalı olması bakımından QLED'e biraz benziyor, ancak iç kompozisyon biraz farklı. QLED TV'ler, göz kamaştırıcı bir parlak LED levha ile aydınlatılan kuantum noktaları (biraz üzerinde daha fazla) yayınlanırken, OLED TV'ler milyonlarca ayrı organik ışık yayan diyottan oluşur.

QLED, performansını artırmak için kuantum noktaları kullanan bir LED TV'yi ifade eder. QLED TV'ler Samsung'un beynidir, bu yüzden dünyanın en büyük tedarikçisi olduğunu duymak sürpriz olmamalı. Ancak inatçı olmuş ve rekabeti tamamen engelleyebilecek olsa da, Hisense ve TCL dahil olmak üzere birçok üreticinin, kendi oluşturduğu QLED İttifakı ile teknolojiyi lisanslamasına izin verdi.

Öte yandan OLED, Sammy’nin kuantum noktaları gibi tescilli teknolojiye dayanmayan bir konsepttir. Bu nedenle, hem LG hem de Sony, milyonlarca bireysel güç kaynağı olan LED'leri en son üst düzey televizyonlarına yerleştirmek yerine koştular. Daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? İşte, ne oldukları, ne yaptıkları ve en iyi yaptıkları dahil olmak üzere QLED ve OLED hakkında bilmeniz gereken her şey.

Qled Nedir?


Layman’ın ifadesiyle, QLED TV’ler Samsung’a göre performansı artırmak, daha iyi parlaklık ve daha geniş bir renk spektrumu sağlayan kuantum noktaları kullanan LED TV’lerdir (OLED TV’lerle karıştırılmamalıdır). Bunun nedeni, noktaların bir LED arka ışığına uygulandığında neredeyse bir filtre gibi davranması ve LED'den daha saf bir ışık üretmesidir. Bilime kuantum noktalarının ardında dalmayacağız çünkü ortalama bir tüketicinin yararlı olacağı bir şey değil.

Bununla birlikte, kuantum noktalarının ne olduğunu ve neden yararlı olduklarını açıklayan harika bir makalemiz var, bu nedenle teknik yön hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bunu kontrol ettiğinizden emin olun. Şimdi eldeki göreve dönelim. Henüz tahmin edemediyseniz, Samsung QLED'de büyük bahis oynuyor. Bu nedenle, bir OLED TV üretmek için hiçbir acil planı yoktur - o kadar ki MicroLED adlı bir başka OLED rakibi üzerinde çalışmaktadır.

Ne olduğu ve OLED'e nasıl yığıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika açıklayıcımıza bir göz atın. QLED'in ne olduğuna çok değindik, ama değil mi? Eh, bir kuş, bir uçak ya da geç Blues Brothers'ın üçüncü bir üyesi olarak ayışığı olmamasının yanı sıra, QLED, yayıcı bir ekran teknolojisi değildir. Bunun nedeni, kuantum noktalarının doğrudan gördüğünüz renkleri yaymamasıdır; renk filtresi görevi gören bir filme yayılıyorlar.

Eğer kuantum noktaları kendi başlarına ışık ürettiyse, QLED, yayıcı bir ekran olarak adlandırılabilir - ama yok. Ekran açıldığında, bir LED arka ışığı, filmi ideal renk sıcaklığına rafine eden filmden geçer. Bununla birlikte, QLED'ler elverişsiz olmadığından, ekranı aydınlatan LED arka ışığı her zaman açıktır, bu da OLED'lerle aynı seviyede derin siyahlar sunmakta zorlandıkları anlamına gelir (yine biraz daha fazla).

Oled Nedir?


Bu bölüm oldukça temiz. Çünkü bir OLED TV'nin arkasında çok fazla teknoloji yok. Temellerle başlayalım: OLED organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Bir OLED TV, her biri elektrikle beslendiğinde her biri ayrı olarak aydınlanan ve dolayısıyla ekranın yayılması anlamına gelen, her biri ayrı ayrı aydınlatılan, her bir piksel olarak oluşan milyonlarca OLED'den oluşur.

Bu nedenle, bireysel bir OLED pikseli güç beslemiyorsa, kapanır ve böylece tamamen TV'nin kapatıldığı gibi siyah görünür. QLED'ler, film boyunca ışık beslemek için bütün bir LED arka ışığına ihtiyaç duyduklarından, siyah olması gereken bölümleri karartmak için yazılım kullanmak zorunda oldukları için bu lükse sahip değiller. OLED TV'ler, elektrikle beslendiklerinde aydınlanan milyonlarca ayrı LED'den oluşur. OLED'ler hakkında söylenebilecek her şey, QLED TV'lerin inceltilebilir olmasına rağmen, OLED TV'lerin daha da inceltilebilir hale gelmesine bağlı. Ve bu, bir kez daha, çünkü QLED'lere uygulanan filmle kaplanmadılar. Esnek bir OLED ekran yapmak da çok daha kolay, bu yüzden OLED öncüsü LG zaten bunu yaptı.

Oled mi Qled mi


Şimdi, parlaklık, kontrast, görüş açıları ve tepki süresi ve kullanım ömrü gibi diğer önemli performans hususları açısından hangisinin zirveye ulaştığını belirlemek için QLED ve OLED'i kafa kafaya arayarak büyük tartışmalara dalalım. birinci sınıf bir TV için 1.000 ABD doları kuzeye doğru bombalıyor.

Siyah Derecesi


Bir ekranın derin, koyu siyahlar üretme yeteneği tartışmasız mükemmel bir görüntü kalitesi elde etmede en önemli faktördür. Daha derin siyahlar daha yüksek kontrast ve daha zengin renklere (diğer şeylerin yanı sıra) ve böylece daha gerçekçi ve göz kamaştırıcı bir görüntüye izin verir. Siyah seviyelere gelince, OLED tartışmasız şampiyon olarak hüküm sürüyor.

Bunun nedeni, QLED TV'lerin kuantum nokta dolgulu katmanın arkasında bir LED arka ışık kullanması, iyileştirilmiş parlaklık ve daha geniş bir renk spektrumu sağlayarak, üzerinde olması gerekmeyen pikselleri azaltmak için yazılıma dönmesidir. Işık, ekranın siyah bir parçası olması gereken şeyin üzerine dökülürken, “ışık sızması” denilen bir şeyi tetikleyebilir. Fakat farkedilebilir mi? Kesinlikle.

Örneğin, yoğun bir aksiyon filmi izliyorsanız ve iki karakter gece bir otoparktan geçiyorsa, örneğin sahnenin siyah renkte olması gereken bölümlerinde veya aradaki posta kutusu çubuklarında hafif bir parlama olduğunu görebilirsiniz. DVD'de bir film izlerken ekranın üst ve alt kısımları. Samsung, QLED TV'lerde siyah seviyelerini iyileştirmeye ve 2018'de sorunu azalttığı söylenen yeni bir yansımayı önleyici katmana girişte çok fazla zaman (ve para) harcadı; firma teknolojiyi geliştirmeye başladığında, siyahlar bölümündeki QLED ile OLED arasındaki boşluğu kapattı. Ancak şimdilik, OLED zirvede; Bir piksel elektrik elde etmiyorsa, ışık üretmez ve bu nedenle tamamen siyah kalır. Kazanan: OLED

Parlaklık


Samsung'un dediği gibi, QLED TV'ler parlaklık söz konusu olduğunda önemli bir avantaja sahip. Bu, yazılım kandırmasına bağlı değildir, ancak kuantum noktalarının renk spektrumundaki daha parlak renk tonlarına doygunluk kaybetmeden ulaşma kabiliyetine sahip olmaları nedeniyle - çok fazla ortam ışığına sahip odalarda yararlı olması gereken bir şey.

QLED TV'lerin HDR içeriği için daha iyi olduğu söyleniyor, çünkü görüntülerde spektral vurgulamalar - örneğin bir göl veya parlak bir arabadan yansıyan ışığın parlaması - daha güçlü ve daha kolay görülebilir. Bununla birlikte, OLED’in mükemmel siyah seviyelerinin HDR için daha iyi olduğu iddiasıyla ilgili bazı tartışmalar var. Çok fazla ortam ışığına sahip odalarda QLED’in parlaklık avantajı çok yardımcı olabilir.

Ancak sonucu en iyi olanı görüntüleme koşullarına bağlı: Mükemmel siyahtan başladığınızda, algılanan kontrast HDR programlaması için vurgulanan alanlarda daha az yoğun parlaklık gerektirir ve görüntüleyici için sonuç daha parlak bir QLED'in sonucuna benzer. TV - karanlık bir odada, yani. Çok fazla ortam ışığına sahip odalarda, QLED’in parlaklık avantajı, büyük görsel yumruk HDR içeriğinin sunması için çok yararlı olabilir. Kazanan: QLED

Renk Kalitesi


OLED, bir keresinde bu bölümdeki tüm rekabeti sudan mahvetti, ancak QLED TV'lerde kuantum noktalarının kullanılması, renk doğruluğu, renk parlaklığı ve renk hacmi açısından Samsung'un belirttiğini iddia etti. Aşırı parlaklık seviyelerinde daha geniş doygunlukta renk yelpazesi bir avantajdır.

QLED'lerin harika renkler sağladığı gerçeğini inkar etmesek de, normal görüntüleme koşullarında gerçek avantaj sağlayan yüksek parlaklık seviyelerinde daha doygun renklere şahit olmadık - bu yüzden renk subjektif olduğu için şimdilik bir çizim yapacağız. . QLED'i kazanan ilan etmek için somut kanıtlar görmemiz gerekecek. Kazanan: Çiz

Tepkime Süresi Hz


Tepki süresi, her diyodun “açık ”'tan“ kapalı ”ya geçmesi için geçen süreyi ifade eder. Daha hızlı tepki süresi sayesinde daha az hareket bulanıklığı ve daha az sayıda artefakt olur. Şimdiye kadar dikkat ediyorsanız, OLED TV'lerin bir defada manuel olarak etkinleştirilebilecek milyonlarca ayrı diyottan oluştuğunu bileceksiniz. Bir QLED TV'de, kümeler halinde diyotlar düzenlenir ve yanar, böylece bireysel olanlar devre dışı bırakılamaz.

Bu, "açık" ve "kapalı" durumlar arasında genel olarak daha yavaş bir değişikliğe neden olur. Aslında, OLED şu anda Samsung’un MicroLED'i de dahil olmak üzere, günümüzde kullanılmakta olan TV teknolojilerinin en hızlı tepki süresini sunuyor ve bu konuda net bir kazanan oldu. Bununla birlikte, Samsung’un en yeni QLED TV’lerinin tümü, güvenilir olmayan kare hızlarıyla çok oyunculu oyun oynayanlar için performansı iyileştirmesi gereken değişken bir yenileme hızıyla donatılmıştır.

Ancak, bir OLED'in sağlayacağı yanıt süresi türüne yaklaşmayacak, bu nedenle ana gereksiniminiz buysa, odağınızı LG veya Sony'ye en iyi şekilde çevirin. Kazanan: OLED

Görüş Açısı


OLED, yine burada galibi. QLED ekranlarda en iyi görüntüleme açısı ölü merkezdir ve resim kalitesi hem renkli olarak azalır hem de bir yandan diğerine ya da yukarı ve aşağı hareket ettiğinizde kontrast oluşturur. Şiddet, modeller arasında farklılık gösterse de, Samsung’un TV’lerinde sorunu gidermeye yönelik en iyi çabalarına rağmen, her zaman fark edilir.

Karşılaştırma için OLED ekranlar, sert görüntüleme açılarında - 84 dereceye kadar parlaklık kaybı olmadan görüntülenebilir. Bazı QLED TV'ler, Samsung'un yansıtıcılık önleyici katmanına yardımcı olmasıyla görüş açısı açısından gelişti, ancak OLED açık bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle, kafa izlemeyi planlamıyorsanız, bir OLED TV sizin için en iyisidir. Kazanan: OLED

Boyut


OLED'ler çok yol kat etti. Teknoloji hala açılınca, OLED ekranları 55 inç hıza çıktı. Bugün 88 inç OLED mevcuttur. Bununla birlikte, QLED ekran boyutlarında daha az kısıtlama var, bazı TV'ler 100 inç ve üstü kadar büyüyor - Samsung'un 98 inç'te ölçen en büyük tüketici modeli. Kazanan: QLED

Ömür


LG, OLED TV'lerini% 50 parlaklığa düşmeden önce 54 yıl boyunca günde beş saat izlemeniz gerektiğini söyledi. Bunun doğru olup olmadığı hala görülüyor, OLED TV'leri 2013'ten beri sadece vahşi doğada kaldı. Bu nedenle - ve sadece bu nedenle - bu kategoriyi QLED'e vereceğiz. Kanıtlanmış bir sicile sahip olmak öder. Kazanan (şimdilik): QLED

Ekran Yanması


Bu bölümü alçakgönüllülükle dahil ediyoruz. Kalıcı kaygılara rağmen, gerçek şu ki bu etki çoğu insan için bir sorun olmayacak - özellikle QLED'in yanması için duyarlı olmadığından QLED TV'li kişiler için sorun olmayacak. Öte yandan, OLED, ancak, TV'nize gelmesi için, tüm gece ve gündüz statik bir görüntü bıraksanız bile - tekrar tekrar - şanssız olmanız gerekecek.

Fakat daha ileri gitmeden önce, karışıma bir miktar içerik atayalım. “Yanma” olarak bildiğimiz etki, uzun süredir statik bir görüntünün görüntülendiğinde bu görüntünün ekranda “yanmasına” neden olacağı kutu CRT TV'nin günlerinden kaynaklanmaktadır. Bu, ekranın arkasını kaplayan fosforların uzun süre parıldamalarına neden olarak aşınmalarına neden oldu. QLED TV'ler yanmaya duyarlı değildir.

Aynı sorun QLED TV'lerde de ortaya çıkabilir çünkü yanan bileşikler zamanla bozulur. Bir pikseli yeterince uzun ve sert bir şekilde yakarsanız, pikselin zamanından önce ve piksellerin önünde kararmasına, karanlık bir izlenim yaratmasına neden olacaksınız - ancak bu sonucu elde etmek için TV'yi kötüye kullanmanız gerekecek. Bazı kanalların kullandığı “böcek” (veya logo grafiği) bile yeterince sık kaybolur, birkaç dakikada bir birkaç piksel hareket eder veya yanma sorunlarına yol açmamak için netleştirilir.

Bir soruna yol açmak için mümkün olan en parlak ortamda her gün (sonunda günlerce) ESPN'i tüm gün izlemeniz gerekir ve o zaman bile hala çok büyük olasılıkla muhtemel değildir. Bununla birlikte, potansiyel var ve not edilmelidir. Özellikle statik bir görüntü ekranda kalırken televizyonlarını açık bırakan veya bir süre boyunca haftalarca 10 saat boyunca oynayan oyuncular, bir OLED TV'de bazı "yanmalara" neden olabilir. Ancak, QLED TV'ler yanmaya duyarlı olmadığından, bu mücadeleyi teknik bir teknikle kazanırlar. Kazanan: QLED

GÜÇ TÜKETİMİ


OLED panelleri son derece incedir ve arka ışık gerektirmez. Dolayısıyla, OLED TV’ler, QLED TV’lerden daha hafif ve daha hafif olma eğilimindedir. Ayrıca daha az güç gerektirir, bu da onları daha verimli hale getirir. Kazanan: OLED

FİYAT


Bir zamanlar, bu kategori QLED TV'ler tarafından kolayca kazanılırdı, ancak OLED TV'lerin maliyeti düşüktü ve burada tüm premium konuştuğumuz için, karşılaştırılabilir QLED TV'lerin maliyeti aynı (veya daha fazlasına bağlı olarak) ). Fiyat bu özel savaşta dikkate alınmaz, bu yüzden buna çekiliş diyip devam edeceğiz. Kazanan: Çiz

KARAR


QLED daha yüksek bir parlaklık, daha uzun kullanım ömrü ve daha büyük ekran boyutları sağlayarak kağıdın üstüne çıkar. Öte yandan OLED daha iyi bir görüş açısına, daha derin siyah seviyelerine sahip ve daha az güç kullanıyor. Her ikisi de harika, ancak aralarında seçim yapmak subjektif - QLED daha iyi, ama OLED karanlıkta öne çıkıyor. Gerçek şu ki, ikisinde de yanlış gidemem.

Tabii ki, gelecek nesil QLED gelene kadar düşük ışıklı görüntülemeyi ya da doğal ışıkta daha iyi olan güncellenmiş bir OLED sürümünü geliştirir. Her iki durumda da, her koşulda mükemmel deneyimi ilk edinen gerçek kazanan olacaktır - ama şimdilik, gerçek dünyada, OLED. Niye ya? Çünkü çoğu insan gün boyunca iştedir, perdeler çekildikten sonra akşamları televizyon karşısında çökmek üzere eve döner. Bu hafta sonu başka bir Netflix serisine saldırmak için otursanız bile, olasılıkları yansımaları engellemek için hala kapalı olacaklar. Bu bir alışkanlık gücüdür.

Yorumlar