Felsefe’nin Anlamı Nedir?

Felsefe’nin Anlamı

Felsefe – Eski Yunanca (felsefe φιλοσοφία) – “bilgelik sevgisi” anlamına gelir. Filozof (Philósophos φιλόσοφος) “bilgeliği seven biri” anlamına gelir. Genel sonuç, “bilge” kelimesinin onu abartı olarak gören Pisagor tarafından üretildiğidir. Bunun nedeni, bilge olarak adlandırılmayı kabul etmemesidir. Bu alçak gönüllülük sadece “Bilgeliği seven” diyerek aşılır. 

Alçak gönüllülük, kendi kendine yeterlilik ve açgözlülük değil bir filozofun özellikleri arasındadır. Felsefeye dahil olmak, antik Yunanistan’da yaygın çerçeveli bir düşünce faaliyetidir. Bilgelik olarak hüküm süren tüm nitelikler de dahil olmak üzere, maddi dünyanın iştahından ayrılmayı gerektirir. 

Maddi dünyadan kurtulmak, duygulardan kurtulmak basit bir iş değildir. Hayatın önceliği bu fiziksel ihtiyaçları karşılamaktır. Ancak maddi ihtiyaçlarımızı yerine getirdikten sonra felsefe yapabiliriz. Bu, bu ihtiyaçları zihinsel olarak ortadan kaldırarak tamamlama şeklinde yapılabilir. Birey önce fiziksel ihtiyaçlarını sonra da sosyal ihtiyaçlarını ortadan kaldırarak (kurtularak) bir filozof olabilir.

Felsefenin bilgelikten sonraki aşama olduğu söylenebilir. Bilgeliğin üstesinden gelmek alçakgönüllülük meselesidir. Bir kişi bilge / bilgili olduktan sonra ondan kurtulabilirse, felsefe yapabilir. Hayatın her anında yaşayabilir, belirli bir konuya odaklanabilir. Felsefi yaşayanlara filozof denir. Hayatlarının her anında felsefi olarak yaşıyorlar ve günlük olayları felsefelerinin bir örneği olarak görüyorlar. Felsefe, olay ve olguların temellerine ve derinlerine iner. Bir konu hakkında bilgili olmak bir insanı akıllı yapabilir ancak sadece bilgi sahibi olarak bir filozof olamazsınız. Filozof bilginin ötesindedir. 

Sorgulamak istiyor, öğrenmek değil, elde etmek değil. Araştırmak, analiz etmek, bakmak onların görevidir. Felsefe yurt dışından edinilemez, yurtdışından da çalışılamaz. Başka insanlardan bilgi alabiliriz, ancak felsefeye kendimiz ulaşmak zorundayız. Bir kişi sadece bilgi, kişilik, servet ve zevk gibi arzulardan vazgeçebiliyorsa bir filozof olabilir. Fiziksel dünya felsefi soruları karmaşıklaştırır. En iyi ve en basit düşünceler bile dışarıdan gelmez. Felsefe incelenemez. Birey kendisine felsefi soruşturmalar yapmalıdır. Felsefe için alçakgönüllü ve meraklı olmalısınız. Bunun nedeni önce maddi dünyadan çıkmak ve sonra olayları anlamak için dışarıdan bakmaktır.

Felsefe Alanları

Felsefe, 5 araştırma ve muhakeme alanını birleştirir:

Mantık

düşünme ve araştırmada ideal yöntemlerin incelenmesidir. Gözlem ve kesişme, tümdengelim ve tümevarım, hipotez ve deney, analiz ve sentez – bunların hepsi mantığın anlaşılmaya ve elde edilmeye çalışıldığı insan faaliyet biçimleridir. Mantık, çoğumuz için sıkıcı bir öğretidir ve şimdiye kadar düşünce tarihinde meydana gelen büyük olaylar, insan düşünce ve araştırma yöntemlerini sürekli olarak geliştirmektedir. 

Estetik

İdeal bir formun veya güzelliğin öğretilmesidir; bu sanat felsefesidir. 

Etik

İdeal davranışın öğretilmesidir; Sokrates, iyi ve kötü olan en yüksek bilginin yaşam bilgeliğinin bilgisi olduğunu söyledi. 

Siyaset Bilimi

Toplumun ideal organizasyonu konusunda eğitim. (bu, bazılarının düşündüğü gibi, işgal ve iktidarın sürdürülmesi sanatı ve bilimi değildir); monarşi, aristokrasi, demokrasi, sosyalizm, anarşizm, feminizm – hepsi dedikleri gibi politik felsefenin karakterleri.

Metafizik

Her şeyin “nihai gerçekliği” hakkında bir öğretidir. Bu, bir dizi zorluğa yol açar, çünkü diğer felsefe biçimlerinden farklı olarak, gerçeğin ideal ışıkta düzenlenmesinden ibaret değildir. Metafizik, maddenin gerçek ve nihai doğasının incelenmesinin bir antolojisidir; ruhun ve nihai doğanın uygulanmasıyla felsefi psikolojidir; algılama ve biliş süreçlerinde madde ve ruh etkileşiminin gerçek ve nihai doğasını incelerken, epistemolojidir (Yunanca, anlam: biliş teorisi).

Felsefe’nin Anlamı ve Tanımı Konu Anlatımı

Felsefe’nin anlamı ve tanımını konu anlatımı şeklinde çalışmak isterseniz aşağıda ki video içerik size fazlası ile yardımcı olacaktır.

Felsefe Ders Notları



source https://konuanlatimi.net/felsefenin-anlami-nedir/

Yorumlar