I. İbrahim

Genel Bilgiler

1615 yılında İstanbul’da dünyaya gelen I.İbrahim, Osmanlı Devleti’nin 18. Padişahıdır ve İslam Halifesi’dir. Babası I.Ahmet, annesi ise Kösem Mahpeyker Sultan’dır.

I.İbrahim’den sonra yerine tahta geçecek olan IV.Mehmet, Turhan Hatice Valide Sultan’dan, I.İbrahim’in oğlu IV.Mehmet’ten sonra tahta geçecek olan oğlu II.Süleyman Saliha Dilaşub Valide Sultan’dan  ve II.Süleyman’dan sonra tahta çıkacak olan oğlu II.Ahmet ise Hatice Muazzez Sultan’dan dünyaya gelmiştir  I.İbrahim’in diğer eşleri ise, Hüma Şah Haseki Sultan, Ayşe Sultan, Mahi Enver Sultan, Şivekar Sultan’dır.

I.İbrahim’in erkek çocuklarının adları IV.Mehmet (19.Osmanlı Padişahıdır), II.Süleyman (20.Osmanlı Padişahıdır), II.Ahmed (21.Osmanlı Padişahıdır), Şehzade Orhan, Şehzade Selim, Şehzade Cihangir, Şehzade Murad’tır. Kız çocuklarının adları ise Ümmü Gülsüm Sultan , Peykan Sultan, Gevherhan Sultan, Ayşe Sultan ve Atike Sultan’dır.

Padişahlık Öncesi

Sultan I.İbrahim diğer Osmanlı Padişahları kadar tahsil yapamamıştı. Hayatını sadece odasında geçiriyordu. Çocukluk döneminde dört ağabeyinin idamını, Genç Osman’ın katledilmesini yaşamıştı. Şehzadeliği sırasında devamlı öldürülme korkusu ile yaşaması ve son olarak ağabeyi IV.Murat’ın ölümünü görmesi onun vücudunda ve psikolojisinde bazı sorunlara neden olmuştu. Sultan İbrahim’in kendi döneminden kalan kaynakların hiç birinde aklı dengesinin yerinde olmadığı yazmamaktadır.

Ağabey’i IV.Murat’ın ölümü üzerine tahta geçme düşüncesi olmadığı halde kendinden başka tahta geçecek kimse olmadığı için  1640 yılında saltanatı başlamıştır. Tahta geçtiğinde şöyle dua etmiştir:

Elhamdülillah, Ey Rabbim! Benim gibi zayıf bir kulunu bu makama layık gördün. Saltanat günlerimde milletimi hoş hal eyle ve birbirimizden hoşnud eyle.”.

Padişahlık Dönemi

Sultan I.İbrahim’in tahta çıktığında sadrazamı Kemankeş Kara Mustafa Paşa’ydı. Kemankeş Kara Mustafa Paşa, IV.Murat’ın saltanatının son döneminde ve I.İbrahim’in saltanatının ilk yıllarında sadrazamlık yapmıştı. I.İbrahim tahta geçtiğinde ülkenin huzuru, birliği ve mali durumun düzelmesi için Kemankeş Mustafa Paşa ile birlikte önemli çalışmalar yaptı. Paranın değer ayarlamasını yaptı ve vergilerin düzenli bir şekilde toplanarak devlet gelirini güçlendirmeye çalıştı. Kemankeş Kara Mustafa Paşa’nın da yardımının dokunduğu gelir gider ayarlamaları bazı kimselerin çıkarlarına dokundu. I.İbrahim’in annesi Kösem Sultan’ın ve bazı devlet adamlarının Kemankeş Kara Mustafa Paşa hakkında asılsız suçlamalarda bulunmaları üzerine I.İbrahim’in emri ile 1644 yılında idam edildi.

I.İbrahim döneminde Malta şövalyeleri devamlı Türk ticaret gemilerine saldırıda bulunuyorlardı. Sultan İbrahim bu saldırılar üzerine Malta şövalyeleri için büyük önem taşıyan Girit adasının fethine karar verdi. 1645 yılında Girit’in Hanya limanı fethedildi.

I.İbrahim döneminde çok fazla iç karışıklık yaşanmıştı özellikle sarayda ki kadınlar arasında iktidar kavgası, israflar ve siyasi nedenlerden dolayı pek çok ayaklanma çıkmıştı. Bu ayaklanmalardan birtaneside Sivas Valisi Varvar Paşa’nın 1647 yılında ki isyanıydı. Bu isyan kısa sürede büyüdü ve Sadrazam Hezarpare Paşa yeniçeriler tarafından öldürüldü. Hezarpare Paşa’nın öldürümesinden sonra I.İbrahim’in tahttan indirilp henüz 7 yaşındaki kardeşi IV.Mehmet tahta geçirildi. I.İbrahim tahttan indirildikten sonra isyancılar tarafından boğularak şehit edildi. Naaşı Ayasofya Camii yanında ki türbeye defnedildi.

Sultan I.İbrahim çok cömert bir padişahtı fakat israfı sevmezdi buyüzdendir ki tahta geçtiğinde ülke ekonomisini düzeltmek ve israfı önlemek için çalışmalarda bulunmuştu. Fakir ve yardıma muhtaç insanlara yardım ederdi. Saltanatı boyunca annesi Kösem Sultan’ın etkisi altında kalmıştı.

Biyografiler



source https://konuanlatimi.net/i-ibrahim/

Yorumlar