Kösem Sultan Kimdir?

Kösem sultan Osmanlı döneminin en güçlü kadınlarından biri olup padişah I. Ahmed’in eşi ve padişah IV. Murad ve I. İbrahim’in annesi olmuştur.

Kösem Sultan Kimdir?

Gerçek adı Anastasya olan Kösem Sultan 1590 yılında Yunanistan’da doğmuştur. Bazı kaynaklarda Galiçyalı papaz kızı olduğu belirtiliyor. Küçük yaşta İstanbul’a gönderilmiş ve 15 yaşındayken sultan I. Ahmed’in hasekisi olmuştur. Çok zeki bir kadın olan Kösem sultan padişahı kısa sürede etkisi altına almıştır. Diğer bir adı olan ay yüzlü anlamına gelen Mahpeyker (Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan) olarak da bilinmekteydi.

Kösem ismi ona padişah I.Ahmed tarafından verilmiş ve cildi temiz, pürüzsüz gibi anlamlara gelmektedir. Kösem Sultan Kösem sultan ve I. Ahmed’in 2 si kız 4 ü erkek olmak üzere 6 çocuğu olmuştur: Murad, Süleyman, İbrahim, Kasım, Ayşe ve Fatma. Padişah I. Ahmed’in ölümünden sonra önce kardeşleri ve diğer eşinden olan oğlu tahta çıkmış, fakat kısa sürede tahttan indirilmişler ve Kösem Sultan’ın oğlu 11 yaşındaki IV. Murad padişah olmuştur.

Onun padişahlığı döneminde devleti büyük ölçüde annesi Kösem Sultan yönetmiştir. Genç yaşta ölen padişah Murad’ın yerine kardeşi İbrahim çıkmış ve padişahlığı döneminde Kösem Sultan’ın devlet işlerindeki hakimiyeti devam etmiştir. Deli İbrahim olarak anılan I.İbrahim tahta zorunluluktan dolayı çıkmış ve akli dengesinin devleti yönetmeye çoğu zaman yeterli olmadığı bilinmekteydi.

Kösem Sultan Nasıl Öldü?

I. İbrahim’in İstanbul’da çıkan isyan sonucunda öldürülmesi ile yerine 6 yaşındaki oğlu IV. Mehmet geçmiştir. Padişahlığının ilerleyen dönemlerinde annesi Turhan Sultan’la Kösem Sultan arasında rekabet başlamıştır. 3 yıl sonra 1651 yılında Turhan Hatice Sultan tarafından Kösem sultan bir gece dairesinde boğularak öldürtülmüştür.



source https://konuanlatimi.net/kosem-sultan-kimdir/

Yorumlar