3. Sınıf Fen Bilgisi Varlıkların Hareket Özellikleri

3. Sınıf Fen Bilgisi Varlıkların Hareket Özellikleri

3. Sınıf Fen Bilgisi “Varlıkların Hareket Özellikleri” konusunu çözümlü şekilde inceleyelim. Aşağıda öncelikle hareket özellikleri hakkında bilgi edinip daha sonra da bu konu ile ilgili sorulması muhtemel soruların çözümlerine göz atalım.

3. Sınıf Fen Bilgisi Varlıkların Hareket Özellikleri

Sallanma

Birbirine zıt her iki yöne doğru yapılan hareket sallanma hareketidir. Hacıyatmaz adı verilen oyuncakların yaptığı hareketi ve salıncakta sallanırken yaptığımız hareketi sallanma hareketine örnek olarak verebiliriz. Hareket özelliklerini tanıyalım isimli etkinlikte pinpon topunun sallanma hareketi yaptığını hatırlayalım.

Dönme

Saatin saniye çubuğu akrebi ve yelkovanı dönme hareketi yapar. Hareket halindeki bisikletin pedalının ve tekerleğinin yaptığı hareketi de dönme hareketine örnek olarak verebiliriz. “Hareket özelliklerini tanımlayalım” isimli etkinlikte topacın dönme hareketi yaptığını hatırlayalım.

Hızlanma, Yavaşlama

Atletizm, yarışmalarında yarışı kazanmak için hızlı koşmak gerekir. Çünkü koşulacak mesafeyi en kısa sürede tamamlayan sporcu yarışı kazanır. Sporcular; yarış başladığı anda hızlanma hareketi bitiş noktasını geçtiklerinde ise yavaşlama hareketi yaparlar çünkü koşu bitmiştir. Durmak için önce yavaşlamak gerekir.

Belirli hızla hareket eden bir varlığın hareketi sırasında hızı azalırsa varlık yavaşlama hareketi yapar. Araçlar, yaya geçitlerine veya kırmızı ışığa yaklaştığında trafik kuralları gereği yavaşlar. Bu hareketi yavaşlama hareketine örnek olarak verebiliriz. Bir elmanın daldan düşerken yaptığı hareket ise hızlanma hareketidir.

Yön Değiştirme

Örneğin ağaca doğru hareket eden bir kedi ve ağacın arkasından aniden çıkan köpek kedinin yön değiştirerek hızla oradan uzaklaşmasına neden olmuştur. Kedi, köpekten kaçarken hem yön değiştirme hemde hızlanma hareketi yapmıştır.

Hareketli varlıklar çeşitli nedenlerle yönlerini değiştirebilir. Yol boyunca ilerleyen otomobil virajda yön değiştirme hareketi yapar. Bize doğru gelen bir topa vurduğumuzda topun yönü değişir ve başka bir yönde hareket eder bisikletimizle sokağımızın köşesinden dönerken yön değiştirme hareketi yapmış oluruz.

Varlıkların Hareket Özelliklerine Örnekler

Eylem Ne Hareketi Yapar?
Perona yaklaşan tren   
Uzaya fırlatılan roketler  
Dala konmakta olan kuş  
Bitiş çizgisini geçen koşucular  
Tornavida ile vidaları sökmek  
Musluğu açmak veya kapatmak  
Araba direksiyonlarının hareketi  
Avını yakalamak için saldıran çita  
Ayçiçeğinin güneşe doğru hareketi  
Hamakta sallanan kişinin hareketi  
Rüzgarda hareket eden ağaç dalları  
Yürürken koşmaya başlayan bir insan  
Saatin akrep ve yelkovanının hareketi  
Otomobil tekerleklerinin yaptığı hareket  
Asansörün durması gereken kata yaklaşması  
Varlıkların Hareket Özelliklerine Örnekler

Yukarıdaki tabloyu kendiniz doldurmaya çalışın ve daha sonra “cevap anahtarına” bakarak bu konuda ki seviyenizi ölçün.



source https://konuanlatimi.net/varliklarin-hareket-ozellikleri/

Yorumlar