Jean Jacques Rousseau kimdir?

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Aydınlanma çağının önemli bir düşünürü olan Jean Jacques Rousseau aynı zamanda kendi çağının da paradigmalarını eleştirmesiyle tanınır. Bu dönemi anlayabilmek için cevaplamamız gereken soru şu olacaktır: Jean Jacques Rousseau kimdir?

Aydınlanma Çağı ile ilgili sert eleştiriler yapmış olması, kendisini bu dönemde yaşamış Aydınlanma Çağı filozoflarından ayırmaktadır. Rousseau bu eleştirilerinde insanın aklından daha çok duygularını kullandığını ifade ederken; akıl yönünden gelişen insanın masumiyet kaybı yaşayacağını savunur. Bilim ve sanatın insanı köleleştirdiğini ve değişime yol açtığını söyler.

1712 yılında İsviçre’de dünyaya gelmiş olan Rousseau Fransız bir aileye mensuptur. Doğduktan kısa bir süre sonra annesini kaybetmesi ve babasının kendisini yaklaşık 10 yaşındayken terk etmesi hayatının talihsiz olaylarındandır.

Yaşamının 10 yıllık bir döneminde çeşitli işler yapmıştır müzik öğretmenliği ve tercümanlık bunlardan bazılarıdır. 1778 yılında yaşama veda eden düşünürün fikirleri Fransız Devrimi’ni etkileyici nitelikte olmuştur. Siyasi görüşleriyle devlet kurumlarının yeni yapılanmasına katkı sağlamıştır.

Jean Jacques Rousseau, dönemindeki çağdaşları tarafından çeşitli eleştirilere maruz kalmış olsa da modern insanın problemlerini tespit etmedeki başarısı inkâr edilemez bir gerçektir ve günümüzde de takdir edilmektedir.

Rousseau’nun çalışmaları insanlığa düşünsel manada çok değerli katkılar sağlayan eserlerdir. Onun eserleri, farklı bakış açısı sayesinde okuyanları derinden etkileyebilme gücüne sahiptir.

Jean Jacques Rousseau’nun Bazı Eserleri Nelerdir?

Ünlü düşünürün birçok eseri mevcuttur. Bunlar arasında deneme tarzında olanlar, otobiyografiler, roman ve şiirlerin yanı sıra tiyatro ve müzik alanında kaleme aldığı eserler de vardır.

Deneme Tarzında Bazı Eserleri

  • Toplum Sözleşmesi
  • Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev
  • Politik Ekonomi Üzerine Söylev

Otobiyografi Tarzında Bazı Eserleri

  • İtiraflar
  • Yalnız Gezenin Düşleri

Roman ve Şiir Tarzında Eserleri

  • Leviler Kabilesinden Efraim

Tiyatro ve Müzik Alanında Bazı Eserleri

  • Hanımefendi Müzler
  • Köy Kâhini (opera)

Jean Jacques Rousseau ve Aydınlanma Çağı Eleştirisi

Rousseau’nun Aydınlanma Çağı düşünürü olmasına rağmen çağdaşlarından ayrılan yönü bu döneme eleştirel bir bakış açısı getirmesidir. Eleştirisinin ana merkezi ise insan ve insanı ilgilendiren durumlar üzerinedir.

Rousseau insanı “var olmuş olan” ve “var olan” insan üzerinden ele alır ve onun yaşadığı tüm değişim, dönüşümler eleştirisinin de merkezinde bulunur. İnsana ait yaşayışlar davranış özellikleri gibi konular da bu eleştirel bakıştan nasibini alacaktır.

Rousseau’nun eleştirileri arasında yer alan insanın aklen gelişmesi, onun masumiyetini yitirmesine yol açmaktadır. Akıl köleliğin yolunu açan bir unsur olarak düşünür tarafından ele alınır.

İlerleme kavramı ona göre köleliğin ve eşitsizliğin de tanımıdır. Eşitsizlikler, insanları dolayısıyla da toplumları çatışma ortamına sürükleyen durumlardır.

Çatışmaların kaynağı, insanın dünyada sahip olmak istediği maddi unsurlardır. Her birey kendisi için daha fazlasını isteyeceğinden bencillik artacak ve bireysel çıkarlar oluşacaktır. Oluşan bu durum da kişileri birbirine muhtaç ederek birini diğerinin kölesi konumuna getirecektir.

O’na göre bilim ve sanatta ilerleme ahlaki bozukluğa yol açacaktır.

Aydınlanma Çağı Eleştirisinin Sebepleri

  • Doğal insan eşit ve özgürdür.
  • Doğal hayatı ve insanın buradaki durumunu değerli bulur.
  • Gelişen insanın doğallıktan uzak olmasını eleştirir.
  • Ona göre doğal ortamın dışındaki insan değerlerini yitirir.

Rousseau’ya göre insan tüm bunları yaşamamak için bir toplum sözleşmesi yapmalıdır. İnsanı köle konumuna getiren bu durumdan kurtulmanın yolu toplum sözleşmesine katılmaktan geçecektir.

Jean Jacques Rousseau’ya göre insanın kaybettiği ve hatta unuttuğu hakları kazanması bu yolla mümkündür. Jean Jacques Rousseau kimdir? Öğrenmek istersek, insana dair ve insanlığın gelişimine yönelik eleştirilerine baktığımızda kolayca anlayabiliriz. Aydınlanma Çağı ve uygarlık konusundaki eleştirileri ünlü düşünürü anlamak ve tanımak için yeterli birer belge olacaktır.

Jean Jacques Rousseau kimdir? içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/jean-jacques-rousseau-kimdir/

Yorumlar