Jean Paul Sartre kimdir?

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Varoluşçu felsefenin oluşmasındaki etkisiyle bilinen Fransız düşünür, Jean Paul Sartre kimdir? Sorusunun en net cevabı olacaktır. 1905 yılında Paris’te dünyaya gelen yazar ve düşünür olan Sartre romanlarında felsefeye yer verir. 1980 yılında son bulan yaşamında romandan oyuna birçok eser yazdı. Felsefi nitelikli eserleri her zaman ön planda olan yazar siyasi görüşüyle de yaşadığı dönemde kendinden sıklıkla söz ettirdi.

Bu bağlamda Jean Paul Sartre kimdir? Diye sorduğumuzda verilebilecek cevaplar oldukça kapsamlı olacaktır. Zira hem bir yazar hem de bir düşünür olan Sartre, 20. Yüzyılın önemli simalarından biridir. Yüksek öğretmen okulundan mezun olduktan sonra öğretmenlik yapan yazar, Simone de Beauvoir ile olan ilişkisini ömrü boyunca sürdürmüştür.

İkinci Dünya Savaşı’nda esir düşmesi yaşamının önemli gelişmelerindendir. Komünizme yakınlığıyla bilinen düşünürün siyasi görüşü de yaşamı boyu değişmedi. 1945 yılına dek öğretmenlik mesleğini yürüten düşünür bu tarihten itibaren mesleğini de bıraktı. Bu tarihten sonra dergi çıkarmaya başlayan yazar siyasi görüşüne de çıkardığı dergide yer verdi. Dergi edebi-politik bir mahiyet taşıyordu. “Les Temps Modernes”1945 yılında yayınlandı.

1964 yılı yazarın Nobel Edebiyat Ödülü kazanması açısından önemlidir fakat düşünür bu ödülü almak istememiştir. Ünlü yazar Gustave Flaubert ile olan çalışmaları çeşitli incelemeler yapmaları biçimindedir. Yaşamının son dönemlerinde gözlerinde meydana gelen görme kaybı kendisine politik etkinliklere katılma konusunda kısıtlama getirmiş olsa da Batı’nın Doğu üzerindeki tahakkümünü her zaman eleştirmiştir.

Varoluşçu Düşünce Nedir?

Varoluşçu düşünce, 17. yüzyılda ortaya çıkan bir felsefi görüştür. Sartre ile birlikte bilinirliği daha da artmıştır. Varoluşçu düşünceye en büyük katkıyı yapan düşünürler Albert Camus ve Jean Paul Sartre olarak bilinir. Sartre, varoluşçu düşüncenin hem felsefi boyutunda eserler vermiş hem de siyasi ayağında aktif olarak yer almıştır. Varoluşçu düşünce kişinin özgürlüğünü savunan bir düşünce biçimi olarak 20.yüzyılın önemli fikir hareketlerindendir.

Tüm insanlar adına fikir üretmişlerdir Düşüncelerini açıklamanın yolunu sorular sorarak gerçekleştirmişlerdir Umutsuzluk, ölüm, mutsuzluk merkezlerine aldıkları konulardır Çoğu varoluşçu düşünür güvensizlik, düzensizlik, suçluluk ve karamsarlık gibi olumsuzluk içeren bir bakış açısıyla hareket etmişlerdir.

Jean Paul Sartre’ın Bazı Eserleri

  • Bulantı adlı eserinde varoluşçu felsefesine yer vermiştir.
  • Özgürlüğün Yolları adlı eseri de varoluşçu felsefesi çerçevesinde ele aldığı bir yapıtıdır.
  • Gizli Oturum adlı eserinde varoluşçu felsefesini işler.
  • Kirli Eller adlı eserinde de Sözcükler ve Duvar adlı eserindeki gibi varoluşçu felsefenin izleri görülür.
  • Sözcükler
  • Duvar
  • Öznellik Nedir?
  • Varoluşçuluk

Jean Paul Sartre ve Varoluşçuluk

Tanrı’yı inkâr eden varoluşçu düşünürlerden biri olan Jean Paul Sartre, insanı anlatırken kendi olasılıklarından müteşekkil olduğundan bahseder. Dünyanın temelinin belirsizliği düşünüre göre insanın gücünün çözemeyeceği niteliktedir. Jean Paul Sartre kimdir? Sorusu onun varoluşçu düşünceye olan etkisini anlamaya çalışırken daha iyi açıklanabilecektir. Sartre geliştirdiği kendine has düşünce biçiminde düzenin gereksizliğine inanır. İnsanın sınırsız oranda bağımsız olması gerektiği konusunda fikirleri vardır. İnsanın kendi kararları yaşamını şekillendirmelidir. İnsanın yapacağı tercihleri de hayatının ilerleyişini ve onun kimliğini belirlemede etkili olacaktır. İnsan hayatın içinde neyse bu tamamen onun seçimidir.

Tanrı’nın olmadığına inanan düşünür, yaratma kavramını da çelişkilerle dolu olarak değerlendirir. Dünyada var olan her şeyin kendiliğinden oluştuğuna inanır. İnsan varlığını oluşturan şeyin hiçlik olduğundan bahseder. Sartre’a göre anlamsız ve işaretsiz bir dünya söz konusudur. Objektif bir değerin varlığından şüphe duyar ve kuralların olmadığına inanır.

O’na göre İnsanın döneceği yer geldiği yer olan hiçliktir. 1943 yılında kaleme aldığı ”Varlık ve Hiçlik” adlı eserinde tamamıyla kendi felsefesine yer verir. Jean Paul Sartre kimdir? Sorusunun en doğru yanıtlarından biri de 20. Yüzyılda varoluşçu düşüncenin en önemli temsilcileri arasında yer almasıdır.

Jean Paul Sartre kimdir? içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/jean-paul-sartre-kimdir/

Yorumlar