Bilgi Türleri nelerdir?

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Bilgi, insanı temel almaktadır. İnsan ise çok yönlü yaratılmış bir canlıdır. Bu yüzden insanın ilişki boyutları da çeşitlilik göstermektedir. İnsanlar soyut ve somut diğer insanlar veya varlıklar ile ilişki içerisindedir.

İnsan bu kadar çeşitli ve çok yönlü iken tek bir bilgi türünden bahsetmek mümkün değildir. Eğer öyle bir şey mümkün olsa idi insanı sınırlandırmış olurduk. Bu yüzdendir ki birçok bilgi türlerinden bahsetmemiz gerekiyor. İnsan, kendi yaşamı üzerine düşünmek, bu yaşamda neden var olduğunu anlayabilmek için felsefe bilgisine ihtiyaç duyar. İçinde bulunduğu dünyayı ve toplumsal yapıları anlamak içinse bilimsel bilgilere ihtiyaç duyar. İçinde yaşadığı doğadaki nesneleri işe yarayacak birer araç gerece dönüştürmek için de teknik bilgiye; iç duygularına tercüman bulmak varlığının geliş yerini açıklamak, arınmak içinde dini bilgiye; etrafındaki ve kendi içinde var olan güzellikleri ortaya çıkarmak, kendini geliştirmek ve hayranlık duygularını geliştirebilmek için sanat bilgisine ihtiyaç duyar.

Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere insan bilgiyi elde ediş biçimine göre farklı bilgilere ihtiyaç duyar. Bu bilgilerin her birine ise farklı bilgi türleri denmektedir. Felsefik açıdan bakarsak özne ve nesne arasındaki bağlantı ile ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bilgi türleri nelerdir daha detaylı inceleyelim.

Dinsel Bilgi

İnsanın kendi yaratılış düşüncesini ve düşünce ile olan ilişkilerini kapsamaktadır. Bilgi ilahi varlık ve inanç sistemi ile yapılanlar açıklanıyorsa buna dinsel bilgi denmektedir. Din temeli olan bu bilgi türü insanı ve evreni değişmez, kesinlik kuralları ile açıklayarak anlatan bir bilgi türüdür.

Gündelik Bilgi

İnsanın normal hayatını sürdürürken kullanabileceğini bilgileri kapsamaktadır. Bu bilgiler kişinin deneyimlerine, algılarına veya kalıp yargılarına göre değişebilmektedir. Bu bilgiyi elde etmek için aktarım, genelleme, kişisel genelleme, deneme ve yanılma ya da farkında olmadan gözlemler yolunu kullanırız.

Teknik Bilgi

Bu bilgi insanın evrim geçirmesine ve şu an ki konumuna erişmesini sağlamış bir bilgi türüdür. Doğadan elde edilen kaynakları işe yarar araç gereç haline getirilebilmek için teknik bilgiye ihtiyaç duyulur. İnsanın teknik bilgisi geliştikçe doğadaki üstünlüğünü daha da artırabilmektedir. Öyle ki, yüzyıllar önce doğayı gözlemleyerek yaptığımız sığınma, korunma yollarını şimdilerde gelişen teknik bilgi sayesinde daha üst düzeye taşıdık. Doğayı gözlemleyerek basit araç gereçler yapmak yerine doğadan aldığımız bilgiler doğrultusunda uçaklar, silahlar, arabalar üretmeye başladık. Yunanlılara göre teknik diye nitelendirdiğimiz bu şeyler aslında doğada olmayan ancak insan zihninin doğadan aldığı fikirleri hayatını kolaylaştırmak için kullanıp aletlere çevirme biçimidir. Denilen o ki teknik bilgi teorik bilgi değil aksine pratik bilgi türüdür.

Sanatsal Bilgi

İnsanın güzellik amacına ve duygularına hizmet eden bir türdür. Güzelliğin meydana çıkarılması sürecinde kullanılan bir bilgidir. Sanatsal bilgiyi kullanan kişilere söylenen söz olan sanatçı, nesneye yönelip onda gördüğü ilginç özellikleri veya güzellikleri kendi bilgi birikimi malzemeleri ile anlatmaya çalışır. Bu bazen bir resim, bazen bir müzik bazen de bir heykeldir. Doğada var olan nesneleri kullanarak doğada var olmayan güzellik ve farkındalığı kendi ifade biçimi olan eserinde anlatırlar.

Bilimsel Bilgi

Bilimsel bilgi diğer bilgilerden farklı olarak kendi içinde farklı bilgi türlerini barındırır. Bunları da kullandığı yöntemlere, sistemlere, kanıtlanabilirlik düzeylerine, denetlenebilirliğine bakarak belirler.  Bilimsel bilgi özü itibariyle sistemli ve gelişen, pozitif bilgidir. Bilimsel bilgi Formel Bilimler, Doğa Bilimleri, İnsan Bilimleri olmak üzere kendi içinde ayrışır. Bilimsel bilgi olarak Formel Bilimler; matematik ve mantık gibi alanları kapsamaktadır. Bilimsel Bilgi olarak Doğa Bilimleri ise; olgu ve olaylar arasındaki neden – sonuç ilişkine dayalı bilimleri hedef alır. Bilimsel bilgi olarak İnsan Bilimleri ise; insan ve insanların birleşiminin oluşturduğu bilgi türünü kapsayan bilimleri kapsar. 

Bilgi Türleri nelerdir? içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/bilgi-turleri-nelerdir/

Yorumlar