Enerji Kaynakları Nelerdir? Avantaj ve Dezavantajları Nedir?

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Günlük hayatın parçası hâline gelmiş eylemlerin neredeyse tamamında enerji dönüştürülmektedir. Isınmak, serinlemek, araçla seyahat etmek, müzik dinlemek, televizyon izlemek vb. gibi faaliyetlerle farkında bile olmadan enerji harcanır. Toprakta besinleri üretmek, işlemek ve nakletmek için de enerji gerekir. Milyonlarca konutta ve endüstriyel amaçlarla kullanılan enerji de dikkate alındığında enerjinin önemi hakkında fikir oluşacaktır.

Enerji, dünya siyasetinin belirleyici faktörlerinden biridir. Bu stratejik güce sahip olmak, üretimine yön vermek amacıyla büyük acılara yol açan savaşlar yaşanmaktadır. Devletler gelecekteki tahmini nüfus değerlerine ve enerji ihtiyaçlarına göre enerji politikalarını belirler ve strateji planlarını oluşturur.

Ülkemizde 2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 261,7 TWh elektrik enerjisi üretilmiştir. Bu üretimin kaynaklara göre dağılımı grafikte gösterilmiştir. Bu, dünya üretiminin %1.1’ine ve 17. üretim sırasına denk gelmektedir.

2016 yılı enerji kaynakları dağılım grafiği
2016 yılı enerji kaynakları dağılım grafiği

Gelişmiş ülkelerin çoğunda enerji üretiminin önemli kısmı nükleer enerji santrallerinden sağlanmaktadır. Nükleer enerji için yüksek teknoloji gerekir. Enerji kaynaklarının tür ve rezervinin yetersizliği, toplum ve sanayinin yüksek enerji talebi ülkeleri nükleer enerji kullanımına zorlamaktadır. Dünya genelinde 33 ülkede 442 çalışan nükleer enerji santrali varken 66 santral daha inşa edilmektedir.

Nükleer enerji santrallerinin ülkelere göre dağılımı
Nükleer enerji santrallerinin ülkelere göre dağılımı

Enerji Kaynaklarının Avantaj ve Dezavantajları

Enerji kaynakları, doğal süreçlerle yerine konulabilmesi özelliğine bakarak yenilenebilir ve yenilenemez olarak ikiye ayrılır. Güneş, rüzgâr, biyokütle, hidrolik, jeotermal enerjiler yenilenebilir kaynaklardır. Fosil yakıtlar denilen petrol, doğal gaz, kömür kaynakları, nükleer enerji, nükleer madde yenilenemez kaynaklardır. Tüketilmesi kısa süreli olan bu kaynakların yeniden doğal süreçlerle üretilmesi milyon yıl seviyesindedir.

Enerji kaynaklarının kullanılabilir hâle getirilme maliyetleri farklı olabilir. Örneğin fosil yakıtların birim enerji başına üretimi daha ucuz ve kolaydır. Rüzgâr, güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların üretimi ise daha pahalıdır ve genellikle yüksek teknoloji gerektirir.

Bölgesel olarak bazı bölgelerin enerji kaynağı açısından zengin olması diğer bölgelere bu enerjilerin taşınması faaliyetlerine neden olur. Elektrik iletim hatları, petrol boru hatları ve kömür taşımacılığı için demir yolları bu ihtiyaçtan doğmuştur.

Enerji üretiminin çevresel ve toplumsal etkileri de söz konusudur. Petrol üretim ve taşımasında aksaklık yaşandığında çevreye sızan petrol canlı yaşamını tehdit etmektedir. Fosil yakıtların tüketimiyle açığa çıkan gazlar atmosferde birikerek küresel ısınma hızını arttırır. Bu sebeple çevre sorununa yol açarak toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Enerji kullanımı bir gereksinim olmakla birlikte hayatımıza kolaylık ve konfor da sağlar. Soba kullanımından merkezi ısıtma sistemlerine geçilmesi, sonrasında ise doğal gaz kullanılmaya başlanması örnek olarak verilebilir. Ulaşım araçlarında kullanılan yakıtın, teknolojinin gelişmesiyle ve taleplerin değişmesiyle birden fazla türü bulunmaktadır. İnsan nüfusunun ve faaliyet alanlarının artmasıyla enerji tüketimi de artmıştır. Var olan fosil yakıtlar hızla tükenmektedir. Bu durum insanlığı yeni enerji kaynakları bulmaya zorlamıştır. Enerji kaynaklarının verimli kullanılması, enerjinin akıllıca kullanılması anlamına gelir. Evde, iş yerinde küçük de olsa yapılabilecek tasarruf, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.

Enerji Kaynakları Nelerdir? Avantaj ve Dezavantajları Nedir? içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/enerji-kaynaklari-nelerdir-avantaj-ve-dezavantajlari-nedir/

Yorumlar