Giysi İçin Gerekli Ölçüler

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Vücut ölçülerine göre kalıp elde etmek için yapılan ölçü alma işlemi, çıkarılacak kalıpların vücuda uygunluğu açısından büyük önem arz etmektedir. Modelin ve kalıbın özelliğine göre ölçü alma tekniği değişmektedir. Sistemin başarısı ölçü alma tekniğinin iyi kavranmasına ve kullanılmasına bağlıdır.

Model Uygulamalı Etekte Kullanılacak Ölçülerin Belirlenmesi

Hazır giyim işletmelerine sipariş verilirken çoğu zaman üretilecek giysinin bir numunesi müşteri tarafından firmaya gönderilir. Bu numuneye göre model ve ölçüde kalıpların hazırlanması istenir. Numune üzerinden ölçü alınarak modelde kullanılan kesik, kup, korsaj gibi parçaların uzunluk ve mesafe ölçüleri belirlenir, alınan ölçülere göre kalıp çıkartılır.

Numune üzerinden ölçü alma işlemi
Numune üzerinden ölçü alma işlemi

Beden Üzerinden Gerekli Ölçülerin Alınması

Model uygulamalı etek kalıp çizimi, temel etek kalıbı üzerine uygulanacaktır. Beden üzerinden alınması gereken ölçüler, temel etek kalıbı için belirlenen beden ölçüleridir.

Bu başlık altında numune ürün üzerinden ölçü alma işlemleri uygulanacaktır.

Kullanılacak Araç Gereçler

Kâğıt, kalem, silgi, cetvel, gönye, pistole, riga, eşel, mezura

Model kalıplarının hazırlanması için eteğin önden ve arkadan alınması gereken ölçüler, aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

Numune üzerinde ölçü yerleri
Numune üzerinde ölçü yerleri

İşlem Basamakları

  • Ön Bel Ekseni Ölçüsü (A): Eteğin önünden alınan bir ölçüdür. Bel ekseninin, eteğin yan dikiş ekseni ile kesiştiği noktadan başlayarak bu hat boyunca diğer yan dikişe kadar olan mesafeyi mezura ile ölçünüz.
  • Ön Kalça Genişliği (B): Kalça ekseninin en geniş yerinden iki yan dikiş arasındaki mesafeyi mezura ile ölçünüz.
  • Ön Orta Uzunluğu (C): Eteğin ön ortası üzerinden bel ekseni ile etek ucu ekseni arasındaki mesafeyi mezura ile ölçünüz.
  • Yan Dikiş Uzunluğu (D): Yan dikiş ekseninin bel ekseni ile kesiştiği noktadan başlayarak etek ucuna kadar ölçünüz.
  • Ön Etek Ucu Genişliği (E): Etek ucu ekseni üzerinde yan dikiş eksenlerinin arasındaki yatay mesafeyi ölçünüz.
  • Volan Parçasının Kısa Kenarı (F): Etek ucu ekseni üzerinde volan parçasının kup parçası ile birleşme yerinden başlayarak volan parçasının bittiği yere kadar dikey mesafeyi ölçünüz.
  • Bel Ekseni ile Kalça Ekseni Arasındaki Mesafe (G): Kalçanın en geniş yeri ile bel ekseni arasındaki dikey mesafeyi ön orta ekseni üzerinden mezura ile ölçünüz.
  • Volan Parçasının Orta Uzunluğu (H): Etek ucu ekseninin orta noktası ile volan parçasının orta noktasındaki mesafeyi ölçünüz.
  • Arka Bel Ekseni Ölçüsü (I): Eteğin arkasından alınan bir ölçüdür. Bel ekseninin eteğin yan dikiş ekseni ile kesiştiği noktadan başlayarak bu eksen boyunca diğer yan dikişe kadar olan mesafeyi mezura ile ölçünüz.
  • Arka Kalça Genişliği (J): Arka orta ekseninin bel ekseni ile kesişim noktasından başlanarak G mesafesi kadar ölçünüz. Bulunan noktadan etek ucuna paralel olacak şekilde cetvel ile bir yatay eksen oluşturunuz. İki yan dikiş arasındaki mesafeyi, oluşturulan eksen üzerinde mezura ile ölçünüz.
  • Arka Etek Ucu Genişliği (K): Etek ucu ekseni üzerinde yan dikiş eksenlerinin arasındaki yatay mesafeyi ölçünüz.
  • Yırtmaç Boyu (L): Arka orta ekseninin etek ucu ile kesişim noktasından yırtmaç başlangıcına kadar olan dikey mesafeyi ölçünüz.
  • Arka Orta Uzunluğu (M): Eteğin arka ortasında bulunan dikiş yeri üzerinden bel ekseni ile etek ucu ekseni arasındaki mesafeyi mezura ile ölçünüz.
  • Fermuar Uzunluğu (N): Bel ekseninde fermuarın başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki mesafeyi ölçünüz.
  • Pens Boyu (O): Bel ekseni üzerinde pensin başlangıç noktasından, pens ucu bitiş noktasına kadar dikey mesafeyi ölçünüz.

Dikkat Edilecek Noktalar

  • Beden üzerinden ölçü alma işlemini ince bir kıyafet ya da iç giyim üzerinden yapınız.

Kontrol Listesi

Yapacağınız Giysi İçin Gerekli Ölçülerin Belirlenmesi ve Alınması çalışmaları aşağıda verilen kontrol listesinde yer alan ölçütlere göre değerlendirilecektir. Çalışmanızı yaparken bu ölçütleri dikkate alınız.

. Ölçütler Evet Hayır
1 Çalışma ortamını, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli düzenlemeleri yaparak hazırlar.
2 Numune ürünü (eteği) ölçü alma işlemine hazırlar.
3 3 Alınacak ölçüleri ürüne göre doğru olarak belirler.
4 4 Numune etek üzerinden gereken ölçüleri tekniğe uygun olarak alır.
5 5 Alınan ölçüleri not eder.
6 6 Çalışmalarında zamanı iyi kullanır.

Giysi İçin Gerekli Ölçüler içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/giysi-icin-gerekli-olculer/

Yorumlar