İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil ve arazi araçlarının satışına ilişkin yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bakanlık tarafından hazırlanan ikinci el motorlu taşıtların ticaretine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Sonuç olarak, ikinci el kara araçları ticareti ile uğraşanlar, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay 6 bin kilometre geçmedikçe, 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak otomobil ve arazi aracı pazarlayamaz veya satamayacaklardır. Bakanlığın bu kararı 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce tescil edilmiş otomobil ve kara taşıtlarının ikinci el motorlu taşıt ticareti yapanlar adına 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması mümkün olacaktır.

Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, amacın piyasada fiyat oymacılığı ve stoklama faaliyetlerini önlemek olduğu vurgulanarak, “Bilindiği gibi motorlu taşıtlar piyasasında arz ve talep arasındaki dengesizlikler aşırı ve haksız fiyat oyma ve stoklama faaliyetlerine neden olabiliyor. İkinci El Motorlu Taşıt Ticareti Yönetmeliği, konuyla ilgili kamuoyu beklentilerini karşılamak üzere değiştirilmiştir. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar otomobil bayileri, yetkili satıcılar ve araç kiralama şirketleri ile ticari faaliyette bulunan ikinci el otomobil ve kara aracı satışı yapan kişiler. ilk tescil tarihinden itibaren altı ay altı bin kilometre geçmedikçe arazi araçlarının satışı yapılmayacaktır. Uygulanmakta olan bu satış kısıtlaması için belirlenen son tarih 1 Temmuz 2023 olarak bildirildi.

15 Eylül 2022 Tarihine Kadar Kısıtlama Yok

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kullanılmış motorlu kara taşıtları ticareti yapanlar 15 Eylül 2022 tarihine kadar adlarına kayıtlı araçları satabilecekler. Söz konusu araçların satışının 15 Eylül 2022 tarihine kadar tamamlanmaması halinde, bu araçların ilk tescil tarihinden itibaren altı ay altı bin kilometre geçmedikçe pazarlama ve satışı yapılamaz.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında, Nihai tüketiciler tarafından yapılan kullanılmış motorlu taşıtların satışları bu düzenlemeden muaf tutulacaktır. Ancak, nihai tüketiciler tarafından bir takvim yılında üçten fazla otomobil ve kara taşıtı satışı gerçekleştirileceğinden, ticari faaliyetler kapsamında da değerlendirilecek olursa, bu araçların satışı ilk adım olacaktır. Kayıt tarihinden itibaren altı ay altı bin kilometre kısıtlaması çerçevesinde olacaktır. Yönetmelik ile sadece pazarlama ve satış kamyon, otobüs, kamyonet vb. araç türleri bu kısıtlama kapsamına girmez. İkinci el motorlu araç satıcıları aracılığıyla üçüncü şahıslara kayıtlı araçların satışı da bu kısıtlama kapsamında değerlendirilecektir. Kara taşıtı ticareti yapanlar tarafından sağlananlar da pazarlama faaliyetleri çerçevesinde dikkate alınacak, denetime tabi tutulacaktır.

Denetimler Sıklaştırılacak

Bakanlıktan yapılan açıklamada, pazarlama ve satış kısıtlamalarını ihlal eden faaliyetlerin tespit edilmesi için satış sicil denetimleri ve saha denetimlerinin yaygınlaştırılacağı belirtilirken, “Ayrıca vatandaşlarımızdan gelen şikayetler ivedilikle işleme alınacak. Hüküm Temmuz ayına kadar geçici bir süre için geçerli olacak. Bu yönetmeliğin uygulanması, piyasa koşulları ve kamuoyu beklentileri dikkate alınarak Bakanlığımızca altı aya kadar uzatılabilir.

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/ikinci-el-otomobil-satisinda-6-ay-ve-6-bin-kilometre-sarti/

Yorumlar