Düşünmenin Önemi ve Gerekliliği

Konu Anlatımı - Konu Anlatımı ve sosyal içerik platformu

Düşünce, insanı diğer canlılardan ayıran aklın bir fonksiyonudur. Bu fonksiyonun çevreden gelen uyarımlarla bilgiye dönüşmesi son derece karmaşık bir zihinsel işlemdir.

Düşünmenin ürünlerinden olan bilginin ortaya çıkabilmesi için bir süje (özne, zihin) ve süjenin yöneldiği bir ya da birden çok obje (nesne) olması gerekir. Bilgi süjenin yöneldiği obje ile ilgili bir üründür, açıklamadır. Bu açıklama doğru olduğu gibi yanlış da olabilir. Bilginin doğruluğu ya da yanlışlığı bilince başvurulmadan ortaya konamayacağı için bilgi ve bilinç (süje bilinci) birbirini gerektiren unsurlardır.

İnsanın kendisi ve çevresi hakkında bilgi sahibi olması, iç ve dış uyaranların farkına varması bilinci oluşturur. Başka bir anlatımla bilinç, insanın kendisinde ve çevresinde meydana gelen olayları algılama, tanıma ve fark etme yetisidir. Bu yeti, içinde bulunulan koşullara göre farklılık gösterir. Örneğin uyanıkken veya uykudayken, hastalıkta veya sağlıkta, dikkatliyken veya hayal kurarken farklı bilinç durumları söz konusudur. Öz bilinç ise kişinin başkalarından ayrı bir insan olarak kendi kimliğinin farkında olmasıdır. Öz bilinçli olmanın getirdiği farkındalık ile bilinçli olma, insanın doğru düşünmesini sağlayan önemli etkenlerdir.

İnsanın düşünmeyle ürettiği bilgiler sonucunda felsefe, bilim, teknik, sanat gibi insan yaşamını doğrudan etkileyen çeşitli disiplinler ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Bu disiplinler içinde felsefe en kapsayıcı düşünme biçimine sahiptir.

10. Sınıf Felsefe: Felsefeyi Tanıma

İç Bağlantılar:

Dış Bağlantılar:

Düşünmenin Önemi ve Gerekliliği içeriği Konu Anlatımı sitesinden alıntıdır.



source https://konuanlatimi.net/dusunmenin-onemi-ve-gerekliligi/

Yorumlar